După cum menționam anterior, suspendarea facilității fiscale, prin care angajatorii plătitori de impozit pe profit puteau susține educația timpurie a copiilor angajaților lor, a fost în dezbatere la Ministerul Finanțelor. Inițiatorii facilității au contrat prin a propune o serie de amendamente.
În cele din urmă, suspendarea punctelor introduse de legile 239/2020 și 296/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 315 din 29.03.2021. Puteți citi textul începând cu pagina 4.
Ce zice pe scurt?
De la 1 aprilie până la 31 decembrie 2021, sunt suspendate punctele ce fac referire la creditul fiscal pentru educație timpurie. Deducerile aferente primelor 3 luni din anul 2021 rămân aplicabile.
De ce?
Pentru că implicațiile legilor nu corespund cu normele comunitare europene și naționale, prin faptul că vizează și taxa pe valoare adăugată (TVA), respectiv impozitul pe salarii.
Pentru că subzistă inadvertențe și lacune ce nu permit aplicarea.
Pentru a preîntâmpina afectarea în mod negativ a bugetului de stat.
Altfel spus
Forma actuală nu se chiar potrivește. Nu neagă nimeni că are neajunsuri, dar nu se aduc acum amendamente pentru a îmbunătăți.
Au fost puse prea multe întrebări despre cum se aplică, pentru că nu au fost create și publicate norme, la 5 luni după adoptarea modificărilor. Era deja suficient de lucru.
Pentru că nu s-a chiar luat în calcul în buget. Estimarea din fundamentarea suspendării nu o considerăm realistă (se evidenția undeva la 4.5 miliarde lei anual). Dar nu contează, pentru că e mai mult decât zero, și acolo e problema.
Ar fi interesant de aflat impactul real asupra veniturilor bugetare în primul trimestru 2021. Noi estimăm că e sub 5% din ce s-a pretins, cu indulgență. Mai degrabă 1-2%. Dar avem încredere că Ministerul Finanțelor are oameni mai bine pregătiți în aritmetică decât o școală primară. Dacă nu, mai avem locuri la clasa pregătitoare și clasa I.
Astfel..
Orice efort de a calcula ce ar permite realist bugetul și de a aduce modificări pentru o distribuție mai echitabilă a susținerii tinerilor părinți se amână. Alte măsuri care să redirecționeze potențialul buget, care în realitate nu a fost prevăzut, nu sunt. Educației timpurii îi rămân disponibile soluțiile anterioare. De ce să repari ceva ce nu-i stricat, nu?