Rezultatele studiului privind consumul de pasta de dinti in Romania ne fac sa zambim stramb: in medie aproape 2 tuburi de pasta de persoana pe an si o periuta de dinti noua o data la fiecare doi ani. Asa ca nu e de mirare ca prima poveste pe care o aud copiii nostri despre dinti e cea cu Zana Maseluta, atunci cand le cade intaiul dinte.
Desigur, multi dintre noi avem o relatie mult mai stransa si sanatoasa cu igiena orala. Cu toate acestea, suntem, probabil prima generatie care intelege din propria experienta importanta decisiva a preventiei si care are sansa reala de a-i imprieteni pe cei mici cu periuta si pasta de dinti inca de la primul dinte de lapte.
Tocmai pe acest aspect a pus accentul Ioana Maria Simon, medicul dentist şi medic rezident la Clinica de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facial, in cadrul seminarului sustinut pe 26 noiembrie 2015 la Octofun Academy. Pe preventie – pentru ca dintii de lapte conteaza decisiv in formarea dentitiei definitive. Si pe incurajarea prin exemplu personal a obiceiului igienei orale zilnice la copii, pentru a le forma de timpuriu un comportament constructiv pentru toata viata adulta.
Sunt ei provizorii, dar dintii de lapte au efecte de lunga durata. De sanatatea lor depinde starea generala de sanatate a celor mici, modul si ritmul in care ajung sa aiba o pronuntie corecta a tuturor sunetelor vorbirii, preferintele alimentare. De ei depinde si integrarea in colectivitate – pentru ca, in mod normal, dentitia provizorie ar trebui sa inceapa sa se schimbe cam la varsta la care copiii incep sa faca din sinceritatea lor proverbiala o arma cu tais foarte ascutit, iar o dantura cariata atrage, cu siguranta, remarci cel putin incomode.
Dintii de lapte merita si trebuie intretinuti cu tot atata grija ca si cei definitivi. Argumentele sunt puternice: pentru a scuti copilul de dureri inutile, pentru a preveni raspandirea infectiilor de la primul set de dinti la cel de-al doilea (si ultimul!) si pentru a preveni migratia datorata dintilor lipsa.
Concluzia seminarului este ca zambetul celor mici depinde in primul rand de implicarea activa a parintilor in coordonarea igienei orale, a alimentatiei adecvate si in cultivarea unor obiceiuri sanatoase care sa fie adoptate pe viata. Numai asa isi vor putea pastra zambetele dulci de acum!