Seminar despre igiena orala la copii

Rezultatele studiului privind consumul de pasta de dinti in Romania ne fac sa zambim stramb: in medie aproape 2 tuburi de pasta de persoana pe an si o periuta de dinti noua o data la fiecare doi ani. Asa ca nu e de mirare ca prima poveste pe care o aud copiii nostri despre dinti e cea cu Zana Maseluta, atunci cand le cade intaiul dinte.

Desigur, multi dintre noi avem o relatie mult mai stransa si sanatoasa cu igiena orala. Cu toate acestea, suntem, probabil prima generatie care intelege din propria experienta importanta decisiva a preventiei si care are sansa reala de a-i imprieteni pe cei mici cu periuta si pasta de dinti inca de la primul dinte de lapte.

Igiena orala la copiiIMG_3658

Tocmai pe acest aspect a pus accentul Ioana Maria Simon, medicul dentist şi medic rezident la Clinica de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facial, in cadrul seminarului sustinut pe 26 noiembrie 2015 la Octofun Academy. Pe preventie – pentru ca dintii de lapte conteaza decisiv in formarea dentitiei definitive. Si pe incurajarea prin exemplu personal a obiceiului igienei orale zilnice la copii, pentru a le forma de timpuriu un comportament constructiv pentru toata viata adulta.

Sunt ei provizorii, dar dintii de lapte au efecte de lunga durata. De sanatatea lor depinde starea generala de sanatate a celor mici, modul si ritmul in care ajung sa aiba o pronuntie corecta a tuturor sunetelor vorbirii, preferintele alimentare. De ei depinde si integrarea in colectivitate – pentru ca, in mod normal, dentitia provizorie ar trebui sa inceapa sa se schimbe cam la varsta la care copiii incep sa faca din sinceritatea lor proverbiala o arma cu tais foarte ascutit, iar o dantura cariata atrage, cu siguranta, remarci cel putin incomode.

Dintii de lapte merita si trebuie intretinuti cu tot atata grija ca si cei definitivi. Argumentele sunt puternice: pentru a scuti copilul de dureri inutile, pentru a preveni raspandirea infectiilor de la primul set de dinti la cel de-al doilea (si ultimul!) si pentru a preveni migratia datorata dintilor lipsa.

igiena orala la copiiSeminar Igiena orala la copiiSeminar igiena orala la copiiSeminar igiena orala la copii

Concluzia seminarului este ca zambetul celor mici depinde in primul rand de implicarea activa a parintilor in coordonarea igienei orale, a alimentatiei adecvate si in cultivarea unor obiceiuri sanatoase care sa fie adoptate pe viata. Numai asa isi vor putea pastra zambetele dulci de acum!

Igiena orala la copiiigiena orala la copii

Igiena orala la copiiigiena orala la copii

 

Dă mai departe