Panel of Experts – nutritia, pregatirea fizica si emotionala in sarcina

Orice familie in asteptarea unui copil – mai ales a primului – stie din propria experienta: odata cu sarcina, se ‘nasc’ si sfatuitorii. Familia, vecinii, colegii de serviciu sau cunostintele intamplatoare – toti fac front comun si ofera, nesolicitat, mostre din intelepciunea populara despre tot ceea ce tine de sarcina, nastere, cresterea copiilor si despre cum se impune ierarhia in familie odata cu aparitia unui nou membru. Asa ca de folclor nu ducem lipsa, dar de pareri avizate, documentate stiintific si validate prin practica – da!

Tocmai de aceea, la Panel of Experts am invitat experti in domeniu pentru a vorbi argumentat despre toate transformarile pe care le aduce sarcina din punct de vedere fizic si emotional. Le-au vorbit cuplurilor prezente la eveniment: psiholog Mirela Pop – doctor in psihologie, psiholog principal psihologie clinica, psihoterapeut specialist in psihoterapie cognitiva;  dr. Vlad Ana – medic specialist obstretica-ginecologie si nutritionistele Anca Ignat si Valentina Savu.

 

curs Nutritia, pregatirea emotionala si fizica in sarcinacurs Nutritia, pregatirea emotionala si fizica in sarcina

Prezenta Mirelei Pop – si backgroundul ei solid in psihologie – a fost prilej de discutii sincere si demitizate despre schimbarile pe care le aduce un copil in dinamica de cuplu. Pentru ca acestea sunt premisele reale si constructive de la care e bine sa inceapa fiecare familie adaptarea la prezenta si solicitarea pe care o presupune un copil. S-a vorbit mult despre cum percepe fiecare partener ”munca” celuilalt – fie ca e la serviciu, fie ca e acasa si despre modalitatile prin care cei doi parteneri se pot menaja reciproc – pentru ca atat rolul de tata care se trezeste dimineata si merge la serviciu, cat si cel de mama care „sta toata ziua acasa” se dovedesc deseori epuizante.

curs Nutritia, pregatirea emotionala si fizica in sarcinacurs Nutritia, pregatirea emotionala si fizica in sarcina

Interventia doctorului Ana Vlad a oferit informatii legate de aspecte vitale in travaliu si nastere. In contextul tendintei de a evita – uneori excesiv – medicalizarea nasterii, informatiile oferite de catre specialist si argumentele din spatele lor vor ajuta cuplurile prezente la eveniment sa ia o decizie echilibrata in privinta momentului potrivit pentru a se indrepta spre spital pentru a beneficia de suport competent in decursul nasterii.

curs Nutritia, pregatirea emotionala si fizica in sarcinacurs Nutritia, pregatirea emotionala si fizica in sarcina

Pe partea de nutritie, Anca Ignat si Valentina Savu i-au ajutat pe participanti sa discearna intre toate miturile legate de alimentatia corecta in sarcina, subliniind ca modificarile aduse in sarcina de o relatie mai sanatoasa cu mancarea potrivita vor avea beneficii pe termen lung nu numai pentru bebelus, ci pentru intreaga familie, care face astfel tranzitia spre un nou stil de viata.

La final, dupa multe runde de intrebari si raspunsuri adresate specialistilor, cuplurile prezente au pus, aproape intr-un glas, intrebarea „pe cand se organizeaza continuarea cursului?” La fel ca specialistii invitati la noi, am avut raspunsul pregatit – pe inceputul lui 2016, cand va fi un nou Panel of Experts, cu subiecte de interes pentru familiile care sunt deja in 3.

Dă mai departe